Mini húsgombócos rakott penne
2015. február 07. írta: GasztroÉden

Mini húsgombócos rakott penne

husgombocos_penne.jpgTöbbször készítettem már ezt a paradicsom szószt, saját recept, ezt használom bolognaihoz, lasagne-hoz, és a rakott tésztákhoz is. Néha teszek bele zellert is (csak egy kevés passzol hozzá, a túl sok elnyomná az ízét, illetve babérlevelet). Nagyon sokan készítenek paradicsomszószt és sok féleképpen, nálunk a sok kísérletezés eredményeképp ez lett a "favourite" :)
 
Hozzávalók (8 személyre):
 
500 g darált sertéshús
1 db tojás
500 g penne
125 g margarin
5 dl tej
8 csapott ek finomliszt
250 g sajt
2 ek bazsalikom
1 teáskanál oregánó
5 gerezd fokhagyma
4 közepes db sárgarépa
500 g sűrített paradicsom
2 közepes db vöröshagyma
8 dl víz
2.5 dl olívaolaj (olívapogácsából sajtolt nem extra szűz)
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
1 ek cukor
 
Elkészítése:
 
  • Paradicsomszósz
3 ek olajon pirítsuk üvegesre a hagymát, a répát karikázzuk bele, kevés víz hozzáadásával 4-5 dl főzzük puhára. Sózzuk majd adjuk hozzá az 1 ek bazsalikomot, borsot, cukrot, paradicsompürét, csipet oregánót, 1 gerezd zúzott fokhagymát.
Vegyük le a tűzről, botmixerrel pürésítsük, tegyünk bele 3 ek lisztet, a mixerrel ezt is dolgozzuk el csomómentesre, majd tegyük vissza, és addig főzzük amíg besűrűsödik.
  • Húsgombóc
A darálthúst a tojással, a többi gerezd zúzott fokhagymával, maradék oreganóval, bazsalikommal, sóval, borssal, alaposan dolgozzuk el. Ezt akár előző nap este is megtehetjük, így éjszaka a hűtőben jobban magába szívja az ízeket, és másnap könnyebb lesz megformázni őket.
Közepes lángon hevítsük fel a maradék kb. 2 dl olíva olajat, majd amíg az olaj melegszik formázzuk meg előre a gombócokat, hogy nagyjából egyszerre tudjuk őket az olajba tenni. Kb. 1 tk masszából készül egy gombóc. Az aprócska gombócokat kis hőfokon lassan süssük kb. 15-20 percig, ha kész, szedjük őket a paradicsommártásba.
  • Besamel
A margarint olvasszuk fel, szórjuk rá a lisztet, enyhén pirítsuk meg. Vegyük le a tűzről, majd a tejjel öntsük fel, kézi habverővel keverjük el csomómentesre. Tegyük vissza, majd a habverővel gyakori kevergetés mellett sűrítsük be, sózzuk, borsozzuk.
  • Összeállítás
Főzzük ki sós vízben a pennét, szűrjük le. A paradicsomszósz egy részével (gombócok nélkül keverjük össze. Egy hőálló tál aljába kenjünk pár kanál szószt, öntsük rá a tésztát, majd öntsük a tésztára a besamelt egyengessük el, majd a sajt felét reszeljük rá, ekkor jöhet a maradék szósz (a paradicsommártás kb 1/3-át érdemes meghagyni) a gombócokkal, majd erre reszeljük rá a többi sajtot.
Tegyük forró sütőbe, és kb. 20-30 perc alatt pirítsuk rá a sajtot.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztroeden.blog.hu/api/trackback/id/tr1007148685

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása