Óriás grízgaluska leves
2015. február 07. írta: GasztroÉden

Óriás grízgaluska leves

grizgaluska_leves.jpg
A grízgaluska története számomra elég macerás dolog volt, főleg, ha ilyen nagyobbacskákat szerettem volna főzni. Mindig azzal volt a baj, hogy a széle már elkezdett szétmállni, és zavarossá tette a levest, a közepe pedig keményebb maradt. Gyerekkoromban anyukám gyakran készített ilyen evőkanál méretű galuskákat, ami mindig puha volt, a galuska az ő receptje alapján került a levesbe. 
 
Hozzávalók (8 adag):
 
  • leves
2 ek olívaolaj
3.5 l víz
3 közepes db sárgarépa
1 közepes db fehérrépa
1 közepes db zeller
1 közepes db burgonya
100 g zöldborsó
1 db zöldség leveskocka
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
1 közepes db vöröshagyma
  • grízgaluska
2 db tojás
7 evőkanál búzadara
só ízlés szerint
 
  • Galuska
Érdemes ezzel kezdeni, ugyanis a trükk abban áll, hogy mielőtt a levesbe kerül, legalább 30-40 percet állnia kell (az azonban nem árt neki, ha még ennél is többet hagyjuk duzzadni a darát).
A 2 tojással elkeverjük a 7 ek búzadarát, sózzuk, és miközben a levest feltesszük főni, illetve amíg a zöldségek megpuhulnak, időnként, 10-15 percenként keverjük át. Fontos, hogy keveréskor ne legyen túl száraz, de ne is csurogjon le a kanálról. Ha tovább hagyjuk állni, mint 30-40 perc előfordulhat, hogy azt érezzük, hogy kicsit kiszáradt. Ekkor a levesből 1 ek levet tegyünk a masszába, alaposan keverjük át, és ha megfelelően tapad és egyben marad, akkor szaggassuk a levesbe. A lényege abban rejlik, hogy már főzés előtt a tojás nedvességtartalma miatt a dara szemek magukba szívják a nedvességet, ezért is lehet szükség a szaggatás előtt egy kevés folyadékpótlásra, mert ha nagyon kiszárad, az sem jó.
  • Leves elkészítése
Kevés olívaolajon a hámozott, aprított zöldséget -a zöldborsó kivételével- elkezdjük pirítani. Ha a répa már kicsit kiengedte a színét, akkor felöntjük kb. 3-3.5 liter vízzel, hozzáadjuk a leveskocát, sót, borsot, 1 egész vöröshagymát.
Ha félpuha a zöldség, akkor beletesszük a kb. 1 marék borsót, kockára vágott burgonyát, és puhára főzzük.
Ha minden zöldség megpuhult, kivesszük a vöröshagymát, átkavarjuk a galuskát még egyszer, majd egy megvizezett, tiszta evőkanállal nagyobb galuskákat szaggatunk. 4-5 perc alatt megfő, de ügyeljünk arra, hogy ne zubogva forró levesbe tegyük, hanem szépen, lassan gyöngyöző levesbe. Mielőtt elzárjuk alatta a hőt, vágjunk el egyet, ha a közepét kicsit keményebbnek érezzük, akkor kell befejezni, mivel a forró levesben a dara még duzzadni fog. Nem érdemes teljesen készre főzni, inkább egy nagyon picit maradjon a közepe kemény, 10-15 perc alatt a forró levesben az is meg fog puhulni, csak tegyünk rá egy fedőt, miután elzárjuk alatta a lángot.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztroeden.blog.hu/api/trackback/id/tr937148623

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása