A minap majdnem hagyományos lencsefőzeléket készítettem, de aztán arra gondoltam, hogy az elég unalmas, és végül ez lett belőle:
Hozzávalók (6 személyre)
500 g lencse
5 vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
250 g sűrített paradicsom
0.5 kk őrölt kömény
2 tk fűszerpaprika
1 ek balzsamecet
1 ek vörösborecet
2 tk cukor
0.5 tv paprika
8 db virsli felkarikázva
1 hegyes erős paprika
1 dl vörösbor
só
bors
olaj
(tálaláshoz rizsköret)
Vegyük a vöröshagymákat és vágjuk őket vékony félkarikára, majd olajban kezdjük dinsztelni. Alacsony hőfokon addig pároljuk, amíg karamelles állagot nem kapunk. Ekkor tegyük rá a zúzott fokhagymát, a megmosott lecsepegtetett lencsét, pirospaprikát, köményt, sót, borsot keverjük át, majd öntsük fel annyi vízzel ami ellepi. Utána adjuk hozzá a paradicsompürét, balzsam és vörösborecetet, tv paprikát, a félbe vágott hegyes erős paprikát és a vörösbort, majd főzzük puhára a lencsét. A paprikára figyeljünk, még mielőtt teljesen szétfőne vegyük ki. Időnként pótoljuk a vizet, ha már úgy érezzük, hogy majdnem teljesen puha, akkor több vizet ne tegyünk rá, és pároljuk kicsit tovább, hogy besűrűsödjön a leve, majd ekkor tegyük bele a karikára vágott virslit, 1-2 percig még pároljuk ezzel együtt majd rizzsel tálaljuk.