Hozzávalók 4 személyre
- Rizottóhoz:
2 dl sűrített paradicsom
250 g rizs
2 db marhahúsleves kocka/ 1,5-2 liter marhahús alaplé
1 vöröshagyma
1 csipet frissen őrölt bors
2 gerezd fokhagyma
3 ek vaj
1 nagy marék zöldborsó
só
bors
egy csipet cukor
- Grillezett húsgolyó: (ugyan az mint a http://gasztroeden.blog.hu/2015/05/09/kulonleges_izek receptje)
400 g darált marhahús
1 tk dijoni mustár
3/4 reszelt vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
1 dl paradicsomsűrítmény
0,5 dl tokaji édes szamorodni (vagy más fehérbor)
1 szál friss majoránna
2 szál friss oregano
1 tk frissen aprított petrezselyemlevél
1 tk frissen aprított zellerlevél
só, bors ízlés szerint
fél bögre zsemlemorzsa
3 tk lime lé
A marhahúsgolyókat a korábbiakban leírt módon összegyúrjuk pálcikára húzzuk és grill serpenyőben megsütjük.
A rizottóhoz egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, nagyon apróra vágjuk a vöröshagymát majd beletesszük és üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, majd a rizst és a borsót ill. őrölt borsot és 1-2 percig melegítsük át őket. Közben szükségünk lesz a forró marhahúsleves alapra, így erről még a hagyma pirítása előtt gondoskodjunk, hogy kéznél legyen. (Vagy tegyünk 2 marhahúsleves kockát 1.5-2 liter vízhez, de ez esetben a rizottót ne sózzuk, vagy sótlan alaplevet használjunk, és ízlés szerint sózzunk.) Kis adagban merjük a forró alaplevet a rizsre, majd kevergessük, közepes láng alatt, amíg fel nem veszi a folyadék nagy részét, ekkor ismét pótoljuk a folyadékot. Ezt a műveletet addig ismételjük amíg a rizs meg nem puhul és krémes állaga nem lesz. Inkább több folyadékkal készüljünk, a lényeg, hogy mindig forróval öntsük fel és ne hideggel. Változó lehet a folyadék aránya annak függvényében, hogy mekkora serpenyőt választunk (minél nagyobb a felület annál gyorsabb a párolgás), illetve, hogy milyen fajta a rizs. Nálam a hagyományos fehér rizshez kellett a 2 liter folyadék, de elég nagy serpenyőben készítettem és így a folyadék egy része elpárolgott.
Ha a rizs már majdnem teljesen puha, adjuk hozzá a sűrített paradicsomot, egy csipet cukrot, és addig főzzük tovább amíg a rizs megpuhul. A legvégén fogjuk a grillezett húsgolyókat szedjük le a pálcikáról, dobjuk a rizottóba keverjük át egyszer, és már tálalhatunk is. Akkor jó ha a tányérra téve nem folyik szét. Díszítésként bazsalikom vagy oregano levél illik hozzá, én most az utóbbit használtam.