Hogy mitől is "nyárbúcsúztató" leves? Talán mert már a nyár vége felé a hűvösebb esős napokon, egy ilyen lélekmelengető zöldségleves leginkább az őszt juttatja eszünkbe a forró nyár után.
Hozzávalók:
3 sárgarépa
2 fehérrépa
1 vöröshagyma
1 marék zöldborsó
1 marék karfiol
2 közepes burgonya
2 tk szárított tárkony
1 ek friss petrezselyem
1 ek aprított zellerlevél
só
bors
ételízesítő
3 ek liszt
1 kis pohár tejföl
olaj
levestészta
2 ek citromlé
A vöröshagymát vágjuk nagyon apró kockára, majd olajon kezdjük pirítani, adjuk hozzá az apróra vágott petrezselymet, majd a tárkonyt, répát, zöldséget, öntsük fel kevés vízzel, sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint adhatunk hozzá ételízesítőt. Újraforrástól számítva, olyan 10-15 perc után, adjuk hozzá a borsót, újabb 15-20 perc után öntsük fel vízzel, adjuk hozzá a zeller levelet, majd a burgonyát kockára vágva, illetve a karfiolt. Ha a zöldségek megpuhultak, akkor a tejfölt keverjük el a liszttel jó alaposan, majd a leves levéből merjünk rá egy merőkanál segítségével és keverjük el azt is jó alaposan, majd adjuk a leveshez és forraljuk újra. Ekkor ízlés szerint tehetünk bele tésztát, és ne feledjük a citromlevet sem. Én most cérnametéltet használtam, de bármi más is megteszi.
Egy könnyed, gyors, olcsó leves.