Süssünk kenyeret dagasztás nélkül! - Burgonyás kenyér
2020. május 03. írta: GasztroÉden

Süssünk kenyeret dagasztás nélkül! - Burgonyás kenyér

img_20170212_114645.jpg

Kezdők is nyugodtan vágjanak bele a kenyérsütésbe, nem olyan bonyolult! A többi kenyeret is általában ezzel a módszerrel sütöm, így aki úgy gondolja nincs ideje kenyeret sütni az is nyugodtan bele vághat, mivel nem kell dagasztani. 

Hozzávalók: 

  • 1 kg liszt 
  • 5 dl kézmeleg víz 
  • 2,5 dkg friss élesztő vagy 7 g porélesztő
  • 3 közepes burgonya 
  • 2 tk só 
  • 1 tk cukor 
  • 1-2 evőkanál olaj 

Főzzük meg a burgonyát héjastól, majd tegyük félre. Az élesztőt a langyos vízbe cukorral futtassuk fel, majd a liszt egy részével keverjünk nokedli sűrűségű tésztát belőle és fedjük le egy konyha ruhával az edényt. Amíg a kenyéralap pihen, hámozzuk meg a főtt burgonyát és reszeljük le. Ha a kenyér alapunk pihent legalább 15-20 percet, akkor gyúrjuk bele a maradék lisztet és a burgonyát, sót (ha túl lágynak érezzük mehet bele még liszt ha túl kemény és nehezen gyúrható kevés vízzel lehet lágyítani), majd olajjal kikent kelesztő formába tegyük pihenni meleg helyre 1,5 órára. Tetejét fedjük le folpackkal vagy konyha ruhával hogy ne száradjon ki. 

Ha megkelt borítsuk ki egy lisztezett gyúródeszkára, majd most alaposan gyúrjuk át, hogy a keletkezett légbuborékok kijöjjenek, ha kellően át gyúrtuk formázzuk meg. A sütőt melegítsük elő a maximumra (250°C nem légkeveréses) majd a megformázott kenyerünket kenjük meg vízzel, vagdossuk be tetszés szerinti formában és tegyük a sütőbe. 10 perc elteltével vegyük le a hőfokot 190°C-ra és így süssük további 30-40 percig. 

Rácson hűtsük ki, szeletelni is csak legalább 1 óra hűtés után érdemes. 

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztroeden.blog.hu/api/trackback/id/tr1215655948

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása