Tárkonyos gerslis gyöngybableves
2015. február 07. írta: GasztroÉden

Tárkonyos gerslis gyöngybableves

tarkonyos_gerslis_gyongybableves.jpg

Tejfölös pörköltre emlékeztető lágy ízű levest szerettem volna készíteni. Ezért is indítottam az alapját pörkölt jellegűen. Gerslit eddig még nem használtam, de a legtöbb esetben babos ételekhez, levesbetétként, vagy rizst helyettesítő alapanyagként szerepelt. Kellemes enyhe ízű leves, érdemes kipróbálni. 
 
Hamarosan megjelenik a recept a NoSalty.hu szakácsprofilomban. 
 
Hozzávalók (8 személyre):
 
250 g gyöngybab
100 g gersli
3 közepes db sárgarépa
1 közepes db fehérrépa
0.5 közepes db zeller (zölddel együtt)
1 közepes db vöröshagyma
1 db babérlevél
1 gerezd fokhagyma
0.5 közepes db paprika
0.5 közepes db paradicsom
1 teáskanál fűszerpaprika
1 db leveskocka (zöldségleves)
bors ízlés szerint
só ízlés szerint
2 kk tárkony
175 g tejföl
2 púpozott ek finomliszt
3.5 l víz
3 ek olívaolaj
 
Leves készítése:
 
Cseréljük le a gerslin a vizet de ezúttal meleg vízzel öntsük fel, ettől kicsit megduzzad és könnyebben megfő. Az olívaolajon kezdjük el pirítani a kockára vágott vöröshagymát, ha üvegesre pirult tegyük bele a a fűszerpaprikát, paradicsomot, tv paprikát, öntsük fel kevés vízzel (1-2 bögre), majd tegyük bele a babot, és főzzük 30-40 percig, ha szükséges a vizet pótoljuk (elég annyi víz ami épp ellepi).
Tegyük bele a sót, borsot, babérlevelet, leveskockát, és a felaprított zöldségeket, a zeller levéllel együtt azonban a paprikát és a paradicsom héját ennél a fázisnál szedjük ki. Főzzük további 20 percen át. Majd tegyük hozzá a leszűrt gerslit, öntsük fel 2-2.5 liter vízzel, ha szükséges sózzunk utána, majd újraforrástól számítva 15 percig főzzük a gerslivel együtt.
Tegyük egy tálba a tejfölt, a 2 ek lisztet, habverővel keverjük el kevés víz hozzáadásával keverjük csomómentesre, a levesből apránként kivett lével higítsuk (2-3 merőkanál), keverjük el alaposan majd öntsük a levesbe. Tegyük bele a tárkonyt, majd gyakori kevergetés mellett forraljuk fel újra. Vegyük ki a babérlevelet a végén.



A bejegyzés trackback címe:

https://gasztroeden.blog.hu/api/trackback/id/tr767148707

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása