Különleges ízek!
2015. május 09. írta: GasztroÉden

Különleges ízek!

Pálcikás grillezett marhahús meleg árpasalátával

dscn7089_1.JPG

Hozzávalók (4 személyre)

  • Marhahúsgolyókhoz:

400 g darált marhahús

1 tk dijoni mustár

3/4 reszelt vöröshagyma

4 gerezd fokhagyma

1 dl paradicsomsűrítmény

0,5 dl tokaji édes szamorodni (vagy más fehérbor)

1 szál friss majoránna

2 szál friss oregano

1 tk frissen aprított petrezselyemlevél

1 tk frissen aprított zellerlevél

só, bors ízlés szerint

fél bögre zsemlemorzsa

3 tk lime lé 

  • Körethez:

30 dkg árpa (gersli)

1 vöröshagyma

2 gerzd fokhagyma

bors

2 ek vaj

4 paradicsom

egy csokor friss petrezselyem

1  citrom leve

dscn7069_1.JPG

A húshoz minden hozzávalót tegyünk egy tálba és alaposan dolgozzunk el (a majoránnának és az oreganonak csak a leveleit tegyük bele aprítva.) Vegyünk 8 db pálcikát, amire 4-4 diónyi mennyiségű hús kerüljön. Formázzunk belőle golyókat majd húzzuk a pálcákra. Tegyük előmelegített grillserpenyőbe, majd egy kicsit lapítsuk el a golyókat a kezünkkel, hogy nagyobb felületen érje őket a hő. Süssük készre.

dscn7078_1.JPG

Közben a körethez, olvasszuk meg a vajat, tegyük rá a hagymát, dinszteljük meg, majd adjuk hozzá a zúzott fokhagymát. A gerslit vagy áztassuk be előtte legalább 1-2 órával langyos vízbe, és 2-3 alkalommal cseréljük le róla a vizet. Vagy ha erre nincs időnk, akkor tegyük egy tálba forraljunk vizet vízforralóval öntsük rá, majd 5 perc állás után öntsük le a vizet róla, és ismét öntsük fel egy adag forró vízzel, és ismét hagyjuk 5 percig állni. Ha ezzel megvagyunk öntsük le róla a vizet, tegyük a serpenyőbe, és kicsit forgassuk át a vajas vöröshagymával, majd öntsük fel annyi vízzel ami ellepi, fedő alatt közepes lángon kezdjük főzni, majd 10 perc elteltével nézzünk rá, keverjük át. Ha a vizet egyszer teljesen felvette, akkor még egy alkalommal engedjük fel annyi vízzel ami ellepi. Fedő alatt főzzük készre. 

dscn7075_1.JPG

Közben a paradicsomokat vágjuk negyedekbe, majd a negyedeket daraboljuk fel. Facsarjuk rá egy citrom levét. A petrezselyem szárról a leveleket szedjük le, adjuk a paradicsomhoz és forgassuk át. Ha a gersli elkészült, zárjuk el alatta a lángot, és keverjük hozzá a petrezselymes paradicsomot (ezt csak közvetlen tálalás előtt tegyük meg! A paradicsomnak nem kell főnie). 

A gerliből tegyünk egy tálra, helyezzünk rá a marhahúsgolyókból, esetleg tehetünk hozzá lila vagy vöröshagyma karikákat. (Nekem most csak az utóbbiból volt itthon, de az édeskés lila jobban menne hozzá) 

dscn7080_1.JPG

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztroeden.blog.hu/api/trackback/id/tr537445006

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása