Hozzávalók (4 személyre)
- Marhahúsgolyókhoz:
400 g darált marhahús
1 tk dijoni mustár
3/4 reszelt vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
1 dl paradicsomsűrítmény
0,5 dl tokaji édes szamorodni (vagy más fehérbor)
1 szál friss majoránna
2 szál friss oregano
1 tk frissen aprított petrezselyemlevél
1 tk frissen aprított zellerlevél
só, bors ízlés szerint
fél bögre zsemlemorzsa
3 tk lime lé
- Körethez:
30 dkg árpa (gersli)
1 vöröshagyma
2 gerzd fokhagyma
só
bors
2 ek vaj
4 paradicsom
egy csokor friss petrezselyem
1 citrom leve
A húshoz minden hozzávalót tegyünk egy tálba és alaposan dolgozzunk el (a majoránnának és az oreganonak csak a leveleit tegyük bele aprítva.) Vegyünk 8 db pálcikát, amire 4-4 diónyi mennyiségű hús kerüljön. Formázzunk belőle golyókat majd húzzuk a pálcákra. Tegyük előmelegített grillserpenyőbe, majd egy kicsit lapítsuk el a golyókat a kezünkkel, hogy nagyobb felületen érje őket a hő. Süssük készre.
Közben a körethez, olvasszuk meg a vajat, tegyük rá a hagymát, dinszteljük meg, majd adjuk hozzá a zúzott fokhagymát. A gerslit vagy áztassuk be előtte legalább 1-2 órával langyos vízbe, és 2-3 alkalommal cseréljük le róla a vizet. Vagy ha erre nincs időnk, akkor tegyük egy tálba forraljunk vizet vízforralóval öntsük rá, majd 5 perc állás után öntsük le a vizet róla, és ismét öntsük fel egy adag forró vízzel, és ismét hagyjuk 5 percig állni. Ha ezzel megvagyunk öntsük le róla a vizet, tegyük a serpenyőbe, és kicsit forgassuk át a vajas vöröshagymával, majd öntsük fel annyi vízzel ami ellepi, fedő alatt közepes lángon kezdjük főzni, majd 10 perc elteltével nézzünk rá, keverjük át. Ha a vizet egyszer teljesen felvette, akkor még egy alkalommal engedjük fel annyi vízzel ami ellepi. Fedő alatt főzzük készre.
Közben a paradicsomokat vágjuk negyedekbe, majd a negyedeket daraboljuk fel. Facsarjuk rá egy citrom levét. A petrezselyem szárról a leveleket szedjük le, adjuk a paradicsomhoz és forgassuk át. Ha a gersli elkészült, zárjuk el alatta a lángot, és keverjük hozzá a petrezselymes paradicsomot (ezt csak közvetlen tálalás előtt tegyük meg! A paradicsomnak nem kell főnie).
A gerliből tegyünk egy tálra, helyezzünk rá a marhahúsgolyókból, esetleg tehetünk hozzá lila vagy vöröshagyma karikákat. (Nekem most csak az utóbbiból volt itthon, de az édeskés lila jobban menne hozzá)