Nincs is jobb egy igazi hagyományos, klasszikus ebédnél. Íme a töltött csirke ahogy én készítem.
Hozzávalók:
1 egész csirke (kizsigerelve)
2 vöröshagyma
6 zsemle
3 tojás
8 gerezd fokhagyma
1 csokor friss vagy fagyasztott petrezselyem
só
bors
kevés ételízesítő
zsemlemorzsa
olaj
paradicsom
1 alma
1 sárgarépa
A csirkét szétbontjuk, szárnyakra, mellre, combokra, és a farhátra. A töltelékhez a zsemléket vízbe áztatjuk, alaposan kifacsarjuk, az egyik vöröshagymának úgy a 3/4 részér belereszeljük, hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet, a sót, borsot, a tojásokat, 4 gerezd fokhagymát, ételízesítőt és alaposan összekeverjük, vagy összegyúrjuk. Ha kész és túl hígnak látszik, mert nem nyomkodtuk ki eléggé a vizet a zsemléből, akkor tehetünk hozzá kevés zsemlemorzsát.
Egy tepsibe, vagy agyag tál aljába összevágjuk a másik hagymát, paradicsomot, répát, almát, és a maradék fokhagymát, majd a húsokat sózzuk borsozzuk. A combok bőre alá helyezzük a tölteléket, illetve a csirkemell-re helyezzünk egy réteg tölteléket, majd a levágott hússzeleteket, és takarjuk be a mell bőrével. Locsoljuk meg a hússzeleteket olajjal, sózzuk, borsozzuk, csipet pirospaprikát tehetünk rá amitől szebbre sül meg a bőre. A maradék töltelékekből formázhatunk pogácsákat és a hús mellé tehetjük, vagy külön kisüthetjük kenyérsütő formában, vagy őzgerinc formában.
Fedjük le az agyag edény tetejével, vagy ha tepsiben készítjük akkor alufóliával, és 2-3 órán át süssük készre.
Ha kész pihentessük legalább fél órát, erre azért van szükség, hogy ne essen szét a töltelék a mell szeletelésekor.
Köretként káposztasalátával és rizzsel tálalhatjuk.