A herbes de provence vagyis a provence-i fűszerkeverék ami az étel jellegét meghatározza. Eredeti recept aligha van. A fűszerkeverék tartalmaz általában borsikafüvet, majoránnát, rozmaringot, kakukkfüvet, oregánót és esetleg levendulát. Több külföldi cikket olvastam mi szerint a levendulát nem használták a hagyományos dél-francia konyhában. A '70-es évek táján terjed el az észak amerikai piacon egy levendulát is tartalmazó provence-i keverék. Erről persze hosszas vitát lehetne nyitni, magáról a fűszerkeverék összetevőiről is. De lássuk a receptet ahogy én készítem!
Hozzávalók (1 adag)
1 paradicsom
2 gerezd fokhagyma
olíva olaj
só
1 tojás
2 szelet toast kenyér
provence fűszer: kakukkfű, petrezselyem, bazsalikom, oregánó, majoránna, rozmaring.
díszítéshez petrezselyem
A paradicsomot vágjuk karikákra. Olíva olajon pirítsuk meg az egyik oldalát kb. fél perc alatt.
Közben a fokhagymákat vágjuk vékonyka szeletekre és helyezzük a paradicsomkoszorú közepére. Majd sózzuk, és szórjuk meg a fűszerkeverékünkkel.
Kb. fél perc után üssük rá a tojást. Ha a paradicsomok szétterülnének, akkor egy villa segítségével egyengessük középre. Sózzuk meg a tojást, hintsük meg petrezselyemmel, majd a fehérjét süssük készre a sárgája pedig maradjon folyós. (utóbbi persze ízlés kérdése, hogy ki hogy szereti, de szerintem így a legfinomabb ha a sárgája lágy marad.)
Helyezzük a tojást tányérra úgy, hogy lehetőleg ne essen szét, majd ugyan abba a serpenyőbe amiben az étel készült helyezzük bele a 2 toast kenyeret, pirítsuk át és már fogyaszthatjuk is.
Isteni finom reggeli! :)
Aki teheti próbálja ki!