Az egyik legjobb francia tojásos reggeli
2015. október 09. írta: GasztroÉden

Az egyik legjobb francia tojásos reggeli

A provence-i tojás

dscn9197.JPG

A herbes de provence vagyis a provence-i fűszerkeverék ami az étel jellegét meghatározza. Eredeti recept aligha van. A fűszerkeverék tartalmaz általában borsikafüvet, majoránnát, rozmaringot, kakukkfüvet, oregánót és esetleg levendulát. Több külföldi cikket olvastam mi szerint a levendulát nem használták a hagyományos dél-francia konyhában. A '70-es évek táján terjed el az észak amerikai piacon egy levendulát is tartalmazó provence-i keverék. Erről persze hosszas vitát lehetne nyitni, magáról a fűszerkeverék összetevőiről is. De lássuk a receptet ahogy én készítem!

Hozzávalók (1 adag)

1 paradicsom

2 gerezd fokhagyma

olíva olaj

só 

1 tojás

2 szelet toast kenyér 

provence fűszer: kakukkfű, petrezselyem, bazsalikom, oregánó, majoránna, rozmaring. 

díszítéshez petrezselyem

A paradicsomot vágjuk karikákra. Olíva olajon pirítsuk meg az egyik oldalát kb. fél perc alatt.

dscn9193-001.JPG

Közben a fokhagymákat vágjuk vékonyka szeletekre és helyezzük a paradicsomkoszorú közepére. Majd sózzuk, és szórjuk meg a fűszerkeverékünkkel. 

dscn9196.JPG

 

Kb. fél perc után üssük rá a tojást. Ha a paradicsomok szétterülnének, akkor egy villa segítségével egyengessük középre. Sózzuk meg a tojást, hintsük meg petrezselyemmel, majd a fehérjét süssük készre a sárgája pedig maradjon folyós. (utóbbi persze ízlés kérdése, hogy ki hogy szereti, de szerintem így a legfinomabb ha a sárgája lágy marad.) 
dscn9201.JPG
Helyezzük a tojást tányérra úgy, hogy lehetőleg ne essen szét, majd ugyan abba a serpenyőbe amiben az étel készült helyezzük bele a 2 toast kenyeret, pirítsuk át és már fogyaszthatjuk is.

Isteni finom reggeli! :)

Aki teheti próbálja ki!

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztroeden.blog.hu/api/trackback/id/tr187892948

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása