Paradicsomos zöldborsós rizottó húsgolyóval
2015. május 09. írta: GasztroÉden

Paradicsomos zöldborsós rizottó húsgolyóval

dscn7123.JPG

Hozzávalók 4 személyre

  • Rizottóhoz:

2 dl sűrített paradicsom

250 g rizs

2 db marhahúsleves kocka/ 1,5-2 liter marhahús alaplé

1 vöröshagyma

1 csipet frissen őrölt bors

2 gerezd fokhagyma

3 ek vaj

1 nagy marék zöldborsó

só 

bors

egy csipet cukor

400 g darált marhahús

1 tk dijoni mustár

3/4 reszelt vöröshagyma

4 gerezd fokhagyma

1 dl paradicsomsűrítmény

0,5 dl tokaji édes szamorodni (vagy más fehérbor)

1 szál friss majoránna

2 szál friss oregano

1 tk frissen aprított petrezselyemlevél

1 tk frissen aprított zellerlevél

só, bors ízlés szerint

fél bögre zsemlemorzsa

3 tk lime lé 

A marhahúsgolyókat a korábbiakban leírt módon összegyúrjuk pálcikára húzzuk és grill serpenyőben megsütjük. 

A rizottóhoz egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, nagyon apróra vágjuk a vöröshagymát majd beletesszük és üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, majd a rizst és a borsót ill. őrölt borsot és 1-2 percig melegítsük át őket. Közben szükségünk lesz a forró marhahúsleves alapra, így erről még a hagyma pirítása előtt gondoskodjunk, hogy kéznél legyen. (Vagy tegyünk 2 marhahúsleves kockát 1.5-2 liter vízhez, de ez esetben a rizottót ne sózzuk, vagy sótlan alaplevet használjunk, és ízlés szerint sózzunk.) Kis adagban merjük a forró alaplevet a rizsre, majd kevergessük, közepes láng alatt, amíg fel nem veszi a folyadék nagy részét, ekkor ismét pótoljuk a folyadékot. Ezt a műveletet addig ismételjük amíg a rizs meg nem puhul és krémes állaga nem lesz. Inkább több folyadékkal készüljünk, a lényeg, hogy mindig forróval öntsük fel és ne hideggel. Változó lehet a folyadék aránya annak függvényében, hogy mekkora serpenyőt választunk (minél nagyobb a felület annál gyorsabb a párolgás), illetve, hogy milyen fajta a rizs. Nálam a hagyományos fehér rizshez kellett a 2 liter folyadék, de elég nagy serpenyőben készítettem és így a folyadék egy része elpárolgott. 

dscn7121.JPG

Ha a rizs már majdnem teljesen puha, adjuk hozzá a sűrített paradicsomot, egy csipet cukrot, és addig főzzük tovább amíg a rizs megpuhul. A legvégén fogjuk a grillezett húsgolyókat szedjük le a pálcikáról, dobjuk a rizottóba keverjük át egyszer, és már tálalhatunk is. Akkor jó ha a tányérra téve nem folyik szét. Díszítésként bazsalikom vagy oregano levél illik hozzá, én most az utóbbit használtam. 

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztroeden.blog.hu/api/trackback/id/tr687445308

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Baconös-cheddaros rizottó 2015.05.10. 09:14:50

Szeretjük a bacont, szeretjük a sajtot. Ennek a "szerelmi háromszögnek" apropóján készítettem egy nagyon egyszerű ételt, melyet előételként, vagy köretként lehet tálalni - mivel nem túl tartalmas, én inkább az utóbbit javasolnám. A rizottó az olaszok ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása