Hozzávalók:
10 dkg bacon
2 szál répa
1 szál petrezselyem
0.5 zeller
1 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 ek olaj
2 marék borsó
2 marék vágott zöldbab
2 közepes burgonya
1 konzerv bab
2 tk szárított bazsalikom
1 mk őrölt fekete bors
só
500 ml paradicsompüré
1 ek cukor
ízlés szerint kevés ételízesítő
kevés levestészta
kevés világos rántás (max 2 ek lisztből)
1 mk pirospaprika
2 babérlevél
Elkészítés
Egy kb 4 literes edényben, a szalonnát apróra vágva kipirítjuk, rátesszük az apróra vagy karikára vágott zöldséget, répát, vöröshagymát, fokhagymát, zellert ezeket is átpirítjuk, majd felöntjük 1 liter vízzel, forrástól számítva kb. 20 percig főzzük, majd hozzáadjuk a mirelit borsót, és zöldbabot, ismét öntsünk hozzá vizet, majd forrástól számítva főzzük tovább 10-15 percig. Tegyük bele a paradicsomot, bazsalikomot, sót, borsot, cukrot, ételízesítőt, majd forraljuk újra. Apró kockára vágva tegyük bele a burgonyát, illetve a lecsepegtetett konzerves babot. Ha a burgonya kész, rántsuk be világos paprikás rántással, de csak egy kevés kell bele, vegyük ki a babérlevelet, tegyünk bele ízlés szerint levestésztát, s ha a tészta megfőtt tálalhatjuk.
Nagyon kiadós leves, és jótékony hatással van az emésztésre is.